Medarbejder

Hvis du har været sygemeldt

Indhold
Medarbejder

Hvad kan jeg klare efter en sygemelding?

Det er sjældent, at du er tilbage på 100%, når du begynder på arbejde igen efter en sygemelding. Derfor kan det også være svært at vide, hvad du kan klare af opgaver. Du kan fx stadig opleve symptomer som træthed, koncentrationsbesvær og problemer med at samarbejde med andre. Derfor kan du få tilpasset dine opgaver, så du kan klare dem på en måde, der tager hensyn til, hvordan du har det. Det kan være en god idé at starte gradvist og langsomt øge din arbejdstid og dine arbejdsopgaver, indtil du er tilbage på fuld tid. Det kan også være en god idé at tage pauser og at have en fleksibel arbejdsplan, så du kan tilpasse din arbejdstid efter behov. Hvis du kun er tilbage på deltid, kan du, sammen med din leder, tilrettelægge arbejdstiden sådan, at du har tid til at hvile – fx ved at arbejde mandag, onsdag og fredag i begyndelsen.

Husk på, at du ikke behøver at klare alt på én gang, og at det er okay at bede om hjælp eller tage pauser.

Det er helt normalt at være nervøs for at vende tilbage til dit job, og for om helbredet holder. Det er også normalt at blive nervøs og ængstelig i perioden op til, at du skal starte på job igen efter sygefravær. Som oftest vil nervøsiteten aftage, efterhånden som du kommer tilbage i rutinen og oplever, at du løser dine opgaver tilfredsstillende og er tilbage i kollegafællesskabet.

Husk på, at du ikke behøver at klare alt på én gang og at det er okay at bede om hjælp eller tage pauser. Arbejdsgiveren skal hjælpe med at tilpasse arbejdsopgaverne og/eller arbejdstiden i den første tid, så du kan komme tilbage på arbejdspladsen gradvist og uden at overbelaste sig selv. Det vigtigste er at tage det i dit eget tempo og huske at fokusere på de ting du gør og kan, frem for de ting du ikke kan.

Hvad med kommunen og min læge, når jeg vender gradvist tilbage?

Hvis din læge, eller en anden behandler, og jobcentret er involveret i din sygemelding, er det vigtigt, at deres indsats spiller sammen med de muligheder, der er på din arbejdsplads. Jobcentret skal sikre, at sygeforløbet bliver så kort som muligt ved at inddrage andre aktører, som kan hjælpe dig tilbage i job, og der skal jævnligt følges op på, om planen virker. Flere læger har nu også erfaring med at samarbejde med både den sygemeldte, arbejdspladsen og jobcentret om at skabe gode forløb. Hvis du oplever, at der ikke bliver udarbejdet en fælles handlingsplan, i form af en mulighedserklæring og/eller en fastholdelsesplan, kan du selv bede om det ved at kontakte enten jobcenteret, din læge eller din arbejdsgiver.

Få dine opgaver tilpasset

En af de vigtigste ting, når du skal tilbage til arbejdet efter en sygemelding, er at tilpasse jobbet, så det matcher dit helbred og dine symptomer. Det kan betyde, at I skal tilpasse arbejdstiden og opgaverne eller indrette arbejdspladsen, så du har mulighed for ro og pauser. Det kan være en svært at forudse, hvad der er den rigtige løsning, da dit energiniveau og overskud kan variere fra dag til dag.

Få overblik over opgaverne

En god måde at danne dig et overblik over dine opgaver er ved at lave en oversigt over, hvilke opgaver du kan klare nu, hvilke du kan gå i gang med på kort sigt, og hvilke du først kan gå i gang med på langt sigt. Hvis du har brug for hjælp til at vurdere, hvilke opgaver du kan varetage, kan du og din chef sammen med din læge udfylde en mulighedserklæring.

Det er derfor vigtigt at gøre løsningerne fleksible. Derudover er det en god idé at få hjælp fra en stressvejleder, læge eller terapeut til at genkende dine symptomer, og hvad der udløser dem. På den måde kan du være opmærksom på, hvornår du bliver for presset, og få involveret din leder i tide. Du kan også tænke over, hvilke ændringer på arbejdspladsen eller i dine opgaver, der vil gøre det nemmere at vende tilbage. En langsom optrapning er en god idé, netop fordi det giver mulighed for at du kan sige stop og drosle lidt ned, hvis symptomerne begynder at dukke op igen.

Din læge har mulighed for at henvise dig til en arbejdsmedicinsk klinik, hvor de har specialister, der kan vurdere, hvad du kan klare, hvis du har nedsat arbejdsevne. Når der er lavet en plan for din tilbagevenden, er det vigtigt, at I løbende følger op og justerer planen. Tag det med ro og give dig selv tid til at komme tilbage, også hvis du egentlig føler, at du ville kunne klare meget mere.

Få mere viden om sygemelding

Hos sundhed.dk kan du få mere information om hvad du kan forvente i forbindelse med en sygemelding. Du kan bl.a. læse om, hvilke blanketter der skal udfyldes og hvilke tidsfrist, der gælder.

Se mere om sygemelding og sygedagpenge her.